Ultimele știri

Doi ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei au participat la hramul Catedralei Episcopale din Huși, în ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Catedrala Episcopală din Huși a fost cuprinsă joi, 29 iunie 2023, de o atmosferă de sărbătoare în ziua dedicată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii acestui loc sfânt, ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495.

În fruntea Sfintei Liturghii s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

La slujbă au participat părinții consilieri eparhiali, părinții protopopi, părinți stareți și duhovnici din cadrul Eparhiei Hușilor, precum și Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, consilier pentru Relațiile cu Instituțiile Statului al Mitropoliei Basarabiei.

Răspunsurile liturgice au fost susținute cu evlavie de Corul „Dignus Est”, alcătuit din preoții din Episcopia Hușilor, sub îndrumarea părintelui Ștefan Darie.

Credincioșii prezenți au avut privilegiul de a se închina la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, care au fost expuse în afara Catedralei Episcopale, sub un baldachin special, în apropierea altarului.

La momentul potrivit, numeroșii pelerini s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Hristos, primindu-și hrana duhovnicească întru întărirea credinței lor.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, care a abordat subiectul chemării la sfințenie, temă prezentă în învățăturile Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Prin epistolele lor, au fost evidențiate treptele prin care putem îmbunătăți viețile noastre și ne putem apropia de sfințenie.

La încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a adresat mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, Preasfințitului Părinte Episcop Antonie și Preasfințitului Părinte Episcop-Vicar Nichifor Botoșăneanul, în numele preoților și credincioșilor din Eparhia Hușilor. Părintele Episcop a exprimat recunoștința lor pentru prezența lor binecuvântată și pentru dăruirea și rugăciunile lor în mijlocul credincioșilor hușeni.

Această zi de sărbătoare a reprezentat un prilej de comuniune duhovnicească și de întărire a credinței pentru toți cei prezenți, iar încheierea ei a fost marcată de recunoștință și bucurie în inimile credincioșilor din Eparhia Hușilor.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img