Astăzi, 30 iulie 2024, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mari Mucenițe Marina, conform calendarului iulian neîndreptat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, preoții Mitropoliei Basarabiei din cuprinsul municipiului Chișinău s-au întrunit într-o ședință de lucru la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Costești, Ialoveni.
Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, la care au participat și câțiva enoriași activi ai parohiei. Aceștia s-au rugat împreună pentru sănătatea, pacea și bunăstarea întregii lumi, cerând ajutorul și ocrotirea lui Dumnezeu în toate aspectele vieții lor.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Maxim Melinte, consilier eparhial, care a vorbit despre lucrarea harului în viața omului și rolul rugăciunii în relația cu Dumnezeu și cu aproapele. De asemenea, Părintele consilier a transmis câteva gânduri de binecuvântare și calde salutări pentru credincioșii din Costești, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, însoțite de câte o iconiță.
În prima parte a ședinței, Părintele Iulian Negru, consilier în adicții, terapeut, formator și coordonator al mai multor programe de terapie, prevenție și recuperare a persoanelor dependente și co-dependente, din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, a susținut o conferință intitulată „Dependența – o poveste de dragoste”.
Părintele Iulian a vorbit dintr-o perspectivă teologică și duhovnicească despre cele mai cunoscute dependențe: consumul de alcool, țigări și droguri, dar și despre forme mai noi de dependențe: dependență de persoane, animale, alimentație, obiecte, sau cea digitală, care se nasc dintr-un vid duhovnicesc și existențial cauzat de lipsa unei dragoste autentice față de Dumnezeu și de aproapele.
În a doua parte a ședinței prezidate de Părintele Iurie Nistor, protopopul de Chișinău, clericii au discutat mai multe subiecte cu privire la activitatea pastorală, misionară și socială, desfășurată la nivel de comunitate. De asemenea, s-a făcut un bilanț al realizărilor pastorale din ultimul trimestru.
La sfârșitul ședinței, Părintele protoiereu Iurie Nistor a mulțumit oaspeților din România pentru efortul de a ajunge în Basarabia pentru a împărtăși din experiența lor în domeniul adicțiilor, care devin un subiect din ce în ce mai provocator și care ia amploare în rândul societății basarabene. Preoții și credincioșii au nevoie de a fi instruiți și pregătiți pentru a se confrunta cu provocările adicțiilor și pentru a consilia persoanele suferinde.
De asemenea, a mulțumit Părintelui Grigore Mereacre, parohul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Costești, pentru gazda acestui eveniment, respectiv tuturor clericilor pentru prezența și lucrarea mântuitoare din comunitățile păstorite.
Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook: