Miercuri, 9 noiembrie 2016, ziua pomenirii Sfântului Nectarie de Eghina (stil nou), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi a Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Voievozi” din Târgu Neamţ, România (preot paroh Ioan Dogaru, protopop de Târgu Neamţ).
Manifestările dedicate cinstirii Sfântului Nectarie din Eghina, la biserica „Sfinţii Voievozi” din Târgu Neamţ, unde se află o părticică din moaştele sfântului, au început cu slujba Vecerniei şi cu o procesiune în jurul sfântului locaş. De ziua Sfântului, împreună cu ierarhul Mitropoliei Basarabiei au conslujit 11 preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte PCuv. Arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, PCuv. Arhim. Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria, PC preot Gheorghe Ioniţă, protoiereu de Chişinău, PC preot Ioan Dogaru, protopop de Târgu Neamţ, PC preot Nicolae Axintioi, membru în Adunarea Eparhială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi alţi părinţi din parohiile protopopiatului Târgu Neamţ.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Antonie a expus celor prezenţi informaţii despre personalitatea şi virtuţile Sfântului, dar şi despre ajutorul primit de cei ce au credinţă şi îl cinstesc pe Sfântul Nectarie. Între altele, PS Antonie a spus: „Sfântul Nectarie a suferit mult. La diferite etape din viaţă au fost oameni care, acceptând să fie instrumentele celui rău, i-au provocat diferite suferinţe. Dar cu multă credinţă în Dumnezeu a reuşit să ducă aceste nedreptăţi şi să-şi împodobească sufletul cu Lumina sfinţeniei. Şi-a umplut sufletul de Lumină şi i-a ajutat şi pe alţii să nu deznădăjduiască, ci să-şi pună credinţa în Dumnezeu. De la Sfântul Nectarie învăţăm cum să ducem povara suferinţelor noastre. Rugând pe Sfântul Nectarie, necazurile noastre sunt mai uşor de suportat. Dar trebuie să ştim că primim ajutor de la sfinţi în raport cu credinţa noastră”. „Avem nevoie de o credinţă fierbinte, dacă dorim să fim ajutaţi de sfinţi”, a spus PS Antonie.
Părintele protopop Ioan Dogaru a mulţumit înaltului ierarh pentru popasul duhovnicesc şi pentru efortul de a fi prezent în această zi aleasă pentru parohia pe care o păstoreşte. Totodată a subliniat faptul că este prima Sfântă Liturghie, de ziua Sfântului Nectarie, când credincioşii au posibilitatea să se închine sfintelor sale moaşte. În continuare, a fost săvârşit Parastasul pentru ctitori, iar cu acest prilej s-a făcut şi pomenirea de un an de zile a roabei lui Dumnezeu Mihaela Eliza Axintioi, fiica părintelui Nicolae Axintioi. La final, a fost sfinţită crucea de la mormântul familiei.
Biserica „Sfinţii Voievozi“ are în tezaurul parohiei o părticică din moaştele Sfântului Nectarie din Eghina, care au fost puse spre cinstire în data de 7 august a.c., când ÎPS Părinte Teofan şi ÎPS Părinte Serafim, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Taina Sfântului Maslu. În cadrul acesteia s-a dat citire actului mitropolitan de autenticitate a sfintelor moaşte şi au fost aşezate într-un baldachin special amenajat.
Pe raza Protopopiatului Târgu Neamţ şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Urecheni adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei