Duminica Vindecării slăbănogului de la Vitezda, sărbătorită prin rugăciune arhierească la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

În Duminica a 4-a după Învierea Domnului, cunoscută în tradiția liturgică drept Duminica Vindecării slăbănogului de la Vitezda, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Centrului Eparhial, care au împreună-slujit cu aleasă evlavie și bucurie. Atmosfera de rugăciune a fost întărită de răspunsurile liturgice oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei, care a transmis prin cântare frumusețea și adâncimea cultului ortodox.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Constantin Olariu. În predica sa, părintele a explicat semnificația duhovnicească a pericopei evanghelice din Ioan 5, 1-15, subliniind că:

„Slăbănogul de la Vitezda nu este doar un om bolnav trupește, ci chipul fiecărui suflet istovit de păcat și singurătate, care așteaptă un ‘om’ să-l ajute. Iar Domnul Hristos vine nu doar ca Făcător de minuni, ci ca Cel ce îl caută și îl ridică pe cel uitat de lume, oferindu-i nu doar vindecare, ci și mântuire. Întrebarea Domnului – ‘Voiești să te faci sănătos?’ – rămâne și azi actuală pentru fiecare dintre noi. Este o chemare la credință, la ridicare și la o viață nouă.

În fiecare dintre noi se află un slăbănog, care așteaptă să fie atins de mila lui Dumnezeu. Hristos nu îl întreabă pe bolnav ce păcate are, ci dacă vrea să fie vindecat. Această întrebare este cheia întoarcerii la viața duhovnicească: să vrem, să dorim, să ne ridicăm. Nu mai avem nevoie să așteptăm mișcarea apei, căci apele vieții curg acum prin Trupul și Sângele lui Hristos.”

După împărtășirea cu Sfintele Taine a credincioșilor de toate vârstele, Mitropolitul Petru a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a transmis gânduri de întărire și îndemn la nădejde în lucrarea vindecătoare a lui Hristos în viața fiecăruia:

„Această pericopă evanghelică ne învață că niciodată nu suntem singuri, chiar dacă omenește uneori nu e nimeni să ne sprijine. Hristos ne vede, ne cunoaște durerile și ne cheamă la mântuire. El este ‘Omul’ nostru, Doctorul sufletelor și al trupurilor, Mântuitorul Care ne dă putere să umblăm din nou pe calea vieții. Noi trebuie doar să-I răspundem cu credință, cu pocăință și cu dorința de a fi vindecați și mântuiți.”

Atmosfera de rugăciune, împărtășirea cu Sfintele Taine și cuvintele de zidire duhovnicească au adus tuturor celor prezenți întărire sufletească și nădejde în puterea lui Dumnezeu de a ridica orice slăbănogire trupească sau sufletească.

spot_img
Preot Ilie Cucu
Preot Ilie Cucu
Absolvent al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, licențiat al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Preot slujitor al Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și Consilier cancelar al Arhiepiscopiei Chișinăului.