Ultimele știri

Pelerinii români de pe ambele maluri ale Prutului la locurile sfinte din Grecia pentru prăznuirea Sfintei Mucenițe Marcela

Ieri, 22 iulie 2024, în ziua de prăznuire a Sfintei Mucenițe Marcela, pelerinii români ai Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, aflați într-un pelerinaj la locurile sfinte din Grecia, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfânta Muceniță Marcela” din Volissos – Chios. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Marcu al Insulelor Hios, Psara și Inousses, alături de un sobor de preoți și diaconi, printre care și Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaj.

Sfânta Marcela s-a născut în nord-vestul Insulei Chios, în secolul al XV-lea, în localitatea Volissos, dintr-o mamă creștină și un tată păgân. După ce a rămas orfană de mamă, a moștenit de la ea iubirea pentru Dumnezeu. Tatăl său, însă, s-a aprins de poftă trupească pentru fiica sa, iar tânăra, conștientizând pericolul, s-a refugiat în munții din apropiere. În încercarea de a o găsi, tatăl ei a incendiat tufișurile din zonă. Sfânta Marcela, rănită de o săgeată, s-a rugat Domnului să-i despice o piatră în care să se ascundă, iar Domnul i-a ascultat rugăciunea. Tatăl ei, văzând minunea, i-a tăiat capul și l-a aruncat în mare. Capul Sfintei Mucenițe a fost cuprins de o lumină sfântă, iar stânca a devenit loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga lume.

Stânca care s-a deschis pentru a o primi pe Sfântă există și în zilele noastre. Pe partea îndreptată spre mare există o deschizătură mică, de dimensiunea unui deget, prin care curge o apă tămăduitoare ce vindecă orice boală. Apa este limpede și caldă, însă unele dintre rocile din apropiere sunt pătate cu o culoare galben-roșiatică. Conform tradiției, sfintele moaște ale muceniței se află ascunse în stâncă. La câțiva ani după martiriul său, capul ei a fost găsit pe o plajă din apropiere, la Komi. În anii următori, evlavioșii creștini au construit o biserică în locul unde s-a ascuns Sfânta Marcela în tufiș.

O minune se petrece la locul martiriului Sfintei Marcela în timpul slujbei de sfințire a apei: un abur se ridică din apa din apropierea stâncii, iar întreaga zonă este acoperită de o ceață, totul revenind la normal imediat ce slujba se încheie. Acest loc a devenit unul de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga lume, care vin să primească binecuvântare și ajutor.

Locul unde Sfânta Muceniță Marcela a fost rănită de săgeată este marcat printr-o cruce pe drumul ce duce spre locul martiriului. Sângele Sfintei a vopsit stâncile din apropiere, iar tradiția spune că acest sânge poate fi văzut de credincioși în ziua prăznuirii ei, fenomen confirmat și în acest pelerinaj.

Pelerinii români din Basarabia și România vor avea posibilitatea să revină în insulele Lesbos și Chios între 4-11 septembrie, printr-un pelerinaj organizat de Centrul de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei. Pentru mai multe informații, accesați site-ul EMAUS TRAVEL sau pagina de Facebook a Centrului de pelerinaj „EMAUS”.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina de Facebook a Centrului de pelerinaj „EMAUS”

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img