Ultimele știri

PS Antonie: „Dumnezeu acceptă ispita, pentru ca noi să ne verificăm virtuţile”

Miercuri, 22 noiembrie 2017, ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călăraşi (preot paroh Florin Marin).

Sfânta Slujbă a fost prilejuită de aflarea în biserica din Dereneu a o parte din moaştele Sfântului Nectarie, aduse de părintele Florin din insula Eghina, în luna iunie a anului 2014. Dorinţa părintelui Florin a fost ca, în ziua cinstirii Sfântului Nectarie, slujitorii din protopopiatul Călăraşi şi credincioşii din sat să se roage pentru înmulţirea păcii, a bune înţelegeri şi a dragostei între fraţi.

După Sfânta Liturghie a oficiat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui Florin, a familiei sale şi a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

În cuvântul său, ierarhul Mitropoliei Basarabiei s-a referit la viaţa Sfântului Ierarh Nectarie, învăţătura pe care suntem chemaţi să o reţinem din viaţa sfântului şi i-a încurajat pe creştinii din Dereneu, care, în luna august, au aderat la Mitropolia Basarabiei, încredinţându-i că gestul lor este unul corect, „pentru că acum se află într-o Biserică canonică în acest spaţiu”.

Vorbind despre Sfântul Nectarie, PS Antonie, între altele, a spus: „Din viaţa Sfântului Nectarie vedem că nici sfinţii nu scapă de răutatea omenească. Sfântul a avut mult de suferit din cauza confraţilor, care prinşi de mrejele invidiei, au vorbit lucruri neadevărate superiorilor săi. Invidia a adus multă mâhnire în sufletele celor drepţi. Cunoaştem şi cazuri mai aproape de noi, cum e cazul părintelui Gheorghe Armaşu, care a ajuns în anul 1945, în GULAG, pentru treisprezece ani, la denunţul anonim făcut de unii colegi de ai săi, slujitori ai altarului. Şi după ce s-a întors din Siberia, confraţii săi, din invidie pentru că era un mare cărturar, au scris denunţuri ierarhului eparhiot cu gândul de-ai face rău. Deci asemenea cazuri se întâmplă deseori. Şi doar în trecut. Omul e păcătos şi el poate greşi. Toţi putem greşi. E mare lucru să conştientizăm că prin acţiunile noastre provocăm durere aproapelui, că, fiind conştienţi sau nu, suntem utilizaţi, de cel rău, pentru a tulbura pe semenul nostru. Sfântul Nectarie este cunoscut ca un grabnic ajutător celor care suferă de boala grea a cancerului, dar este ajutător şi celor care au fost nedreptăţiţi de superiorii lor”. „Ştim de la Sfinţii Părinţi că ispita este pe măsura virtuţii. Dacă suntem încercaţi, înseamnă că Bunul Dumnezeu vrea să vadă cum vom proceda într-o situaţie sau alta. Dumnezeu acceptă ispita pentru ca noi să ne verificăm virtuţile. Dacă vin încercări să nu disperăm. Să mulţumim lui Dumnezeu şi celor care ne fac rău şi să ne rugăm Sfântului Nectarie să ne dea puteri, ca asemenea lui, să trecem peste încercări şi să ne învrednicim şi noi de fericirea de care a avut el parte”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie şi de data acesta a menţionat că pasul făcut de creştinii din Dereneu, când au aderat împreună cu preotul lor la Mitropolia Basarabiei, a fost unul corect şi că pentru acest lucru trebuie să fie mulţumiţi. Între altele, PS Antonie a spus: „Mulţi doresc să vină la Mitropolia Basarabiei, dar nu toţi au curajul pe care l-aţi avut frăţiile voastre. Unii mai plătesc tribut fricii care a implantat-o în sufletele oamenilor regimul sovietic. Bucuraţi-vă că sunteţi la o Biserică canonică, pentru că Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove (a Patriarhiei Ruse), la care aţi fost o perioadă, nu este canonică în acest spaţiu. Acesta este adevărul. Frăţiile voastre aţi păşit către adevăr şi aţi ieşit din întuneric. Mare realizare, dacă o privim din perspectiva neamului din care facem parte şi o raportăm la înaintaşii noştri”. „Fiţi uniţi şi rugaţi-vă ca Bunul Dumnezeu să-i lumineze pe cei care mai încercă să tulbure comunitatea d-voastră, să le descopere şi lor adevărul”, a îndemnat PS Antonie pe creştinii din Dereneu.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Florin pentru invitaţia de a sluji în ziua pomenirii Sfântul Nectarie, întărindu-l în demersul său de restabilire a adevărului eclesiastic în acest spaţiu, menţionând că în lupta sa cu neadevărul şi cu minciuna nu este singur, ci îl are aproape pe Sfântul Nectarie, acest mare sfânt al Bisericii.

Părintele Florin i-a mulţumit Preasfinţitului Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească, aducând mulţumiri, de asemenea, preoţilor care au venit să se roage pentru liniştea satului Dereneu.

Un cuvânt de încurajare către creştinii din Dereneu a rostit şi PC părinte Valeriu Enache, protopop de Călăraşi şi paroh al bisericii din satul Sadova, Călăraşi.

La Sfânta Liturghie a fost prezentă şi dna primar Elena Oaserele, care în cuvântul său s-a adresat oaspeţilor şi consătenilor, exprimându-şi dorinţa ca „Sfântul Nectarie să aducă pace şi linişte în Dereneu, un sat cu gospodari harnici şi paşnici”.

Istoric: Satul Dereneu a fost menţionat documentar în anul 1495. Aşezarea a fost atestată pe timpul domniei Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare, fiind menţionată ca „sat în hotar cu ocina Hirova”. Recensământul populaţiei din 1774 consemna în Dereneu 36 de familii. Satul avea 2 preoţi. Biserica din piatră cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în 1800 şi a fost înzestrată cu 12 icoane şi cărţi vechi. În 1884 satul Dereneu avea 1585 de locuitori. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1199 de oameni. Pe timpul regimul sovietic, între anii 1959 şi 1991 biserica a fost închisă, ajungând într-o stare deplorabilă. A fost redeschisă la sfârşitul anului 1990. Primul slujitor a fost ieromonahul Pimen din Pituşca, Călăraşi, un călugăr, pe care regimul sovietic l-au scos din mănăstire. Ieromonahul Pimen a slujit la Dereneu o jumătate de an, trecând la Domnul în vara anului 1991. Din data de 9 iunie 1991, de Duminica Mare, la Dereneu slujeşte părintele Florin Marin. În luna august 2017, parohia „Adormirea Maicii Domnului” a aderat la Mitropolia Basarabiei. Gestul creştinilor din Dereneu a fost întâmpinat cu multă ostilitate de autorităţile bisericeşti subordonate Patriarhiei Ruse.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img