Ultimele știri

22 de ani de la recunoașterea oficială a Mitropoliei Basarabiei, marcați printr-o slujbă de Te Deum oficiată de PS Antonie, Episcop de Bălți

Pe data de 30 iulie 2024, s-au împlinit 22 de ani de la recunoașterea oficială a Mitropoliei Basarabiei de către autoritățile din Republica Moldova. După reactivarea sa la 14 septembrie 1992 și recunoașterea de către Patriarhia Română, Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de Guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002, în urma unui deceniu de provocări și nedreptăți.

Acest moment a fost marcat printr-o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, pe temelia viitorului paraclis episcopal din Bălți. În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Antonie a evocat încercările prin care a trecut Mitropolia Basarabiei de la reactivarea sa în 1992 până la înregistrarea legală din 2002.

„Misiunea noastră este frumoasă și vreau să mulțumesc preoților, care au trecut prin mari încercări, mai ales acei 10 ani până am reușit să fim recunoscuți de către stat”, a declarat PS Antonie pentru Trinitas TV.

Un rol crucial în acest proces l-a avut Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Încă de la începutul reactivării Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfințitul Petru a demonstrat o activitate neobosită și o răbdare nespusă în fața tuturor dificultăților și provocărilor vremii.

„Mulțumesc părinților pentru misiunea lor, pentru devotament, pentru dragoste, pentru înțelegerea lor că misiunea Mitropoliei Basarabiei este una nobilă, este una frumoasă, este una binecuvântată, chiar dacă cu anumite încercări. Așa se întâmplă acolo unde este lumina, încearcă și întunericul să-și facă și el lucrarea lui, dar noi, ca oameni ai luminii și cei care ducem adevărul și dreptatea, chiar dacă întâmpinăm anumite greutăți, în cele din urmă vom birui”, a adăugat Preasfințitul Episcop Antonie.

În contextul acestei aniversări, merită să fie evidențiate eforturile neobosite ale Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru. Datorită dedicării și iubirii sale față de credincioșii basarabeni, Biserica Ortodoxă Română din Republica Moldova a reușit să se consolideze și să se dezvolte pastoral, misionar și social, devenind un simbol al renașterii unității și identității spirituale românești.

Reamintim că Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei, formată statutar din membri clerici și mireni din Basarabia, convocată și prezidată de Preasfințitul Petru, Episcop de Bălți, a decis pe 14 septembrie 1992, în ziua Înălțării Sfintei Cruci, reactivarea Mitropoliei Basarabiei sub oblăduirea canonică și sub binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sâmbătă, 19 decembrie 1992, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au primit delegația Mitropoliei Basarabiei, condusă de Preasfințitul Petru, Episcopul de Bălți, la Palatul Patriarhal din București.

Această delegație, formată din intelectuali și oameni din diferite domenii de activitate, a exprimat dorința clericilor și a credincioșilor ortodocși români din Republica Moldova de a fi reprimiți sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române, care nu a recunoscut niciodată desființarea și întreruperea activității canonice a Mitropoliei Basarabiei.

Ca răspuns la această cerere legitimă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat și recunoscut reactivarea Mitropoliei autonome a Basarabiei de stil vechi, cu reședința la Chișinău. De asemenea, pe baza cererii aceleiași Adunări Eparhiale a Mitropoliei Basarabiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a numit pe Preasfințitul Petru ca locțiitor de Mitropolit al Basarabiei până la alegerea statutară a titularului, devenind membru al Sfântului Sinod.

Actul Patriarhal și Sinodal a fost făcut public în mod solemn duminică, 20 decembrie 1992, în Catedrala Patriarhală din București, în timpul Sfintei Liturghii săvârșite de un sobor de ierarhi și clerici din țară și din Mitropolia Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img