Ultimele știri

”Podoaba voastră să fie omul cel tainic al inimii” – Predica ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, în Duminica a 14-a după Rusalii

”Amintiți-vă de haina de nuntă cu care am fost îmbrăcați la Sfântul Botez. De această haină ni se va cere răspuns în ziua judecăţii lui Dumnezeu, la sfârșitul acestui veac. Această haină este însuși Domnul Nostru Iisus Hristos, exact cum ne mărturisește și Apostolul Pavel: Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat!” a îndemnat Părintele Mitropolit al Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Această Evanghelie a Duminicii a XIV-a după Rusalii transmite mai multe învățături referitoare la taina mântuirii creștinilor în Numele și prin asumarea unei vieți trăite în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, reflectând cu precădere asupra datoriilor morale, spirituale și sociale a celor îmbrăcați în Taina Botezului.

”Adesea trebuie să ne întrebăm care sunt hainele pe care se cuvine să le îmbrăcăm? Tot dumnezeiescul şi marele Apostol Pavel, explicându-ne și arătându-ne prin propriul exemplu care este haina şi podoaba cea adevărată a creştinului, zice: Podoaba voastră, să nu fie din afară, împletirea părului şi a podoabelor de aur şi îmbrăcămintea hainelor scumpe. Ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasă podoabă a Duhului, blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Că aşa se împodobeau odinioară sfintele femei care nădăjduiau în Dumnezeu (I Petru 3, 3-5). De aceea, iubiți credincioși, se cuvine să fim atenți în a nu batjocori trupul nostru, care este Templu al Duhului Sfânt, prin podoabe de lux, ci fiecare să-și împodobească sufletul său cu aurul cel dinăuntru, adică cu faptele bune și curăția inimii.”

”Să nu fim neglijenți în timpul vieții pământești pentru a nu fi ruşinați când vom fi chemați la nunta marelui Împărat. Să luăm ca exemplu de trăire a credinței după placul lui Dumnezeu pe Sfinții Părinți, care toate viața lor s-au ostenit cu post, cu rugăciuni și privegheri, cu nevoințe duhovnicești și trupești, cu fecioria și cu multe fapte bune, dar mai ales cu haina smereniei, căci „Smerenia este haina lui Hristos” după cum zice Sfântul Isaac Sirul.

Așadar, să ne silim, iubiților, cu toată sârguința a ne împodobi haina cea de nuntă care este dragostea față de Dumnezeu, față de aproapele şi desăvârșita smerenie” a încheiat ÎPS Petru. 
 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img