PS Antonie: „Rugăciunea şi viaţa noastră curată îl ţine pe îngerul păzitor aproape de noi”

Marţi, 21 noiembrie 2017, ziua prăznuirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul (preot paroh Anatolie Cristea), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei localităţi.

În cuvântul său, PS Antonie a vorbit despre locul şi rolul sfinţilor îngeri în viaţa creştinului. Între altele, PS Antonie a spus: „Din dragoste mare pentru om, Bunul Dumnezeu i-a rânduit un înger păzitor. Dar calitatea relaţiei cu îngerul nostru păzitor depinde de fiecare dintre noi. Greşelile nerecunoscute, păcatele nemărturisite, slăbeşte această relaţie şi îl îndepărtează pe înger. În schimb, rugăciunea şi viaţa noastră curată îl ţine pe îngerul păzitor aproape de noi. De aceea, în rugăciunile de dimineaţa şi în cele de seara avem rugăciuni adresate către îngerul păzitor”. „Să-i cinstim pe Sfinţii Îngeri, să-i avem în rugăciune, pentru ca în lupta noastră cu păcatul şi în mersul nostru către viaţa veşnică să nu fim singuri. Să mergem către Împărăţia Cerurilor ajutaţi de îngerii lui Dumnezeu”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a menţionat hărnicia părintelui Anatolie, care, în grija sa faţă de lăcaşul de închinare din Badicul Moldovenesc, cu toate că dispune de resurse materiale şi financiare modeste, cu speranţă în ajutorul lui Dumnezeu, a pornit o reparaţie capitală a bisericii. Ca semn de încurajare în misiunea sa de păstor de suflete, PS Antonie i-a dăruit părintelui Cristea o carte cu conţinut teologic.

Părintele Anatolie a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să vină la Badicul Moldovenesc şi cu alte ocazii.

Un dar pentru biserica din Badicul Moldovenesc a făcut şi dl Ion Vicol, scriitor, împreună cu sora sa, originari din acest sat – o icoană a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi un set de carte cu tematică creştină.

În drum spre Chişinău, PS Antonie a vizitat Mănăstirea „Eroii Neamului” din satul Ţiganca, cu hramul „Înălţarea Domnului”, unde părintele stareţ, PCuv ieromonah Daniel Andrian, i-a vorbit ierarhului Mitropoliei Basarabiei despre mersul lucrările de construcţie a noului sfânt locaş.

Satul Badicul Moldovenesc, conform datelor istorice, a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea. Biserica a fost construită în anul 1894. În perioada sovietică sfântul locaş a fost închis. Redeschiderea bisericii a avut loc în 1992. De la 1 noiembrie 1998 comunitatea ortodoxă din Badicul Moldovenesc este păstorită de părintele Anatolie Cristea. Înaintea părintelui Cristea la Badicul Moldovenesc a păstorit părintele Vasile Vascan, în prezent preot paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din sectorul Schinoasa, municipiul Chişinău. Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a vizitat Badicul Moldovenesc de două ori, în anul 2004 şi 2006. PS Antonie a slujit în mijlocul comunităţii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Badicul Moldovenesc în ziua de hram din anii 2014 şi 2017.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei