ÎPS Petru: „Sfântul Ioan Teologul - exemplu de propovăduire a Evangheliei lui Hristos”

   În ziua de luni, 9 octombrie 2017, zi în care conform calendarului de stilul vechi creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Ioan Teologul, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, s-a aflat în mijlocul comunităţii  de la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău unde, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, cu ocazia prăznuirii ocrotitorului lor spiritual.

   După Săvârșirea Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea ÎPS Petru, PC preot Ioan Cosoi – secretar mitropolitan în cadrul Mitropoliei Basarabiei a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la viața Sfântului Ioan Teologul “apostolul iubirii și cel care l-a însoțit pe Hristos în aproape toate împrejurările activității Sale pământești. Sf. Ioan este primul din cei doar trei Sfinți din istoria Bisericii noastre de aproximativ două mii de ani care este numit Teologul, din cauza profunzimii teologice a Evangheliei sale. Noul Testament conține patru alte cărți care îi sunt atribuite Sfântului Ioan Teologul: trei epistole, scrise în jurul anului 90 după Hristos, și cartea Apocalipsei, scrisă în jurul anului 95. Sfântul sărbătorit astăzi a adormit întru Domnul la vârsta de circa 100 de ani, în jurul anilor 96-100 după Hristos. El a înțeles că Dumnezeu este iubire și a învățat acest lucru pe toți. Tradiția spune că toată învățătura sa în activitatea misionară desfășurată se concentra pe iubirea Lui Dumnezeu și iubirea între frați”.

   În continuare a fost înălțat un Tede-um de mulțumire Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra frumoasei comunități de la Paraclisul Mitropolitan și asupra tuturor credincioșilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

   „Pentru noi, creştinii de astăzi, Sfântul Ioan este un exemplu de propovăduire a Evangheliei lui Hristos, o pildă de slujire constantă, până la jertfă, a lui Dumnezeu. El ne învaţă cum să credem, cum să iubim şi cum să slujim pe Dumnezeu” a  menționat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit și Exarh Petru la final.

   În final, vlădica Petru a felicitat cu ziua onomastică pe toţi cei care poartă numele de Ioan şi Ioana și derivate ale acestora, dorindu-le ani mulţi cu sănătate, îndemnându-i să aibă ca model de slujire şi urmare a Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu.  La rândul lor preoții și credincioșii au venit cu cuvinte de felicitare la adresa Înaltului Ierarh cu ocazia prăznuirii Sfântului al cărui nume l-a primit la Sfântul Botez.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.